J38 Quievrain 23-09-2017

René Dalmolen wint Quiévrain met overtuiging

Op zaterdag 23 september jl. luidde het Belgische Quiévrain het einde in van het seizoen 2017. Na het oplossen van de mist werd er uiteindelijk gelost om 11.45 uur. Een wedvlucht die ondanks uitstekend lijkende weersomstandigheden toch nog redelijk veel achterblijvers liet noteren. Het was René Dalmolen uit Wedde die de hegemonie voor zich opeiste. Met een 1e en 2e plaats troefde de melker uit Wedde de concurrentie binnen de CC-OG op een magistrale wijze af! Beide duiven arriveerden om 16.42 uur, en met een snelheid van 1264 m/pm was dit goed voor het goud en zilver. Een prestatie van formaat.

Afstamming
Zijn eerste duif is een blauwe doffer, gekweekt uit een doffer van Romain Moons uit België met een duivin van Dennis Boelhouwer. De tweede duif is een vale duivin, zij komt uit een doffer van Walter Dockx uit België met een duivin van Henk de Vrieze uit Nieuw Buinen. Deze duivin blijkt een superkweker te zijn. René woont nu sinds 1,5 jaar in het Groningse Wedde. De start op zijn nieuwe adres verliep niet bepaalt vlekkeloos, het hokklimaat moest worden aangepast omdat de duiven te vaak luchtwegproblemen hadden. Na deze noodzakelijke ingreep ging het bergopwaarts, de duiven werden vitaler en de antibioticakuren tegen de luchtweginfecties bleken niet meer nodig.

Spelsysteem / medisch
De eerste ronde jonge duiven werden verduisterd tot drie weken voor de eerste wedvlucht. De tweede ronde werd niet verduisterd. Vanaf half juli worden ze dan bijgelicht vanaf 5 uur ’s morgens tot 22.30 uur ’s avonds. Tot 250 kilometer worden de duiven licht gevoerd met 2/3 vlieg en 1/3 zuivering, en zonder erwten, dit om eventuele coli-problemen buiten de deur te houden. In totaal kregen de duiven 8 opleervluchten alvorens aan de wedvluchten deel te nemen.

Met de oudste ploeg werd er van meet af aan gespeeld op weduwschap. Medisch gezien wordt het simpel gehouden, voor de eerste vlucht krijgen de duiven een 5 daagse geelkuur. Vervolgens werd er na de vierde vlucht nog een geelpil toegediend! Voor de rest wordt er met rookblokjes gewerkt om de eventueel aanwezige ziektekiemen te bestrijden.

Na een stroeve start heeft René Dalmolen laten zien zich met de besten te kunnen meten. En als de roofvogels geen roet in het eten gooien zijn alle ingrediënten aanwezig om het volgend seizoen met vertrouwen tegemoet te zien. Ik wens hem daarbij alle succes!

Namens de CC-OG van harte proficiat.

J.B.