X36 Tongeren 10-09-2017

Cor Hummen, Veelerveen wint X-vlucht Tongeren

Op 10 september werden onze duiven gelost vanuit Tongeren met een stevige zuidwesten wind. Cor had niet alleen de snelste duif van de CCOG tegen 249 duiven, maar tevens ook de snelste van het gehele konvooi van 10.759 duiven. De winnende duif is een duivin die door Cor op een nestje werd gespeeld.

Cor werd 79 jaar geleden geboren in Amsterdam. Vanaf zijn 12e jaar hield hij duiven en is begonnen met 4 duiven in een klein hokje. Duiven hebben hem altijd gefascineerd, hij verslond boeken over duiven en wilde er alles over weten. Cor heeft een leven lang een zwak gehad voor de Janssen-duiven. Zijn eerste Janssen-duiven kwamen van Offerman uit Haarlem. Ook haalde hij duiven bij Louis van Loon en bij Jan Loots. Later verhuisde Cor naar Purmerend, hij speelde daar jarenlang in kampioensstijl tegen mannen als Braspenning en Kaman. Ik kreeg van Cor de mooiste uitslagen te zien en hij vloog daar 1e prijzen tegen duizenden duiven. Wat ook leuk was om te zien is dat ze in deze tijd ook nog flink poulden op de duiven. Cor heeft in die periode flink aan de duiven verdiend met veel nakomelingen uit één basiskoppel. Dit koppel gaf meerdere goede duiven, de doffer kwam van Jan Loots en de duivin haalde Cor bij Huub Hermans.

Toen Cor naar Veelerveen verhuisde nam hij deze duiven mee. Cor blijft altijd zoeken naar goede duiven, hij haalde ze bij Bert Braspenning en bij Jan Karsten uit Wierden. Jan is de man die bekend staat om zijn kettinguitslagen, hij is al 26 jaar onafgebroken generaal kampioen. Cor heeft inmiddels wel 70 duiven van de kampioen uit Wierden. De mannen zijn door de jaren heel goed bevriend geraakt.

Cor heeft ondanks de kwaliteitsduiven nog niet veel successen gekend in het Groningse. De roofvogel valt de duiven bijna dagelijks aan. Het lukt daardoor eigenlijk niet om een goede start te maken. Dit jaar werden er al meer dan 45 duiven opgegeten of verjaagd door de rovers. De duiven zijn zo bang dat ze met een bezem uit het hok gejaagd moeten worden. Dit jaar begon Cor met 32 vliegduiven waar er nu nog 4 van over zijn. Halverwege het seizoen met de oude duiven is Cor gestopt met het spelen van zijn oude duiven. De overgebleven oude duivinnen werden nu weer ingespeeld op de X-vluchten.

Op het moment dat de duiven thuis moesten komen was Cor aan het bellen met Jan Karsten. Samen dachten ze dat het wel eens heel snel zou kunnen gaan. Op de melding-site zag Cor opeens dat er al duiven waren gemeld in de voorvlucht. Toen Cor daarop snel naar het hok ging zat het duivinnetje al op haar nestje. Jammer genoeg heeft hij de duivin dus niet thuis zien komen. Voor het eerst sinds jaren heeft Cor 28 jongen overgehouden. Laten we hopen dat de roofvogels zich wat gedeisd houden, zodat Cor eindelijk de kwaliteit van zijn duiven kan tonen.

René Dalmolen