E21 Nanteuil le Haudouin 27-05-2017

Hilbrands en Zoon winnen fondvlucht Nanteuil le Haudouin

De eerste dagfondvlucht van dit seizoen was meteen een taaie vlucht met hoge temperaturen en oost in de wind. Geen vlucht die zomaar te winnen was en de echte fondrakkers kregen meteen een kans om zich te laten zien. In de CCOG werden in totaal 1152 duiven ingezet en deze werden vroeg in de ochtend gelost om 6.30 uur.

De winnaars werden Hilbrands en Zoon, een combinatie van de broers Richard en Tonnie Hilbrands en de zoon van Richard, Dylan Hilbrands. Sinds dit jaar spelen ze in combinatie met elkaar. Eerst speelden ze apart van elkaar maar nu hebben ze de krachten gebundeld. Toch zit er nog wel wat strijd tussen de mannen. De weduwnaars van Richard en Dylan zitten op aparte hokken en ze hebben ieder dus nog wel hun eigen duiven. De jongen en de duivinnen hebben ze niet apart zitten en worden gezamenlijk verzorgd. De heren hebben dus een strijd binnen de combinatie wie de eerste duif klokt en het staat nu 6 – 2 voor Dylan. Alleen de winnende doffer op Nanteuil is dan wel weer een doffer van Richard.

De winnende doffer luistert naar de naam “Spot” het is een donkerkras met witte pennen. Van vaderskant komt hij uit duiven van Falco Ebben en van de moederskant uit een duivin van Patrick Kuipers uit de lijnen van Hayabusha King van Martin van Zon. Hij deed het als jong al goed en ook vorig jaar als jaarling liet hij zich goed zien op de fond. Het moet wel een goede duif zijn anders wordt je ook geen tweejarige bij zo’n sterk spelende combinatie.

Zoals gezegd bestaat de combinatie uit drie mannen. Tonnie doet ’s morgens de jongen, deze laat ze na het opheffen van de verduistering trainen en haalt ze daarna weer binnen. In de middag nemen Richard en Dylan het weer over. Om 17 uur gaan de duivinnen er uit voor een training van een uur en daarna van 18 tot 19 uur trainen de doffers.

In het begin van de week krijgen de duiven een mengeling van 50% paddy en 50% Jan Keen light voer. Later krijgen ze 100% Jan Keen light waar ze in het midden van de week Energymengeling bij gaan voeren van Beyers. Achter in de week wordt dit dan 100% Energy van de firma Beyers. Op medisch gebied doen ze nagenoeg niets tegen het geel, wel geven ze af en toe een kuur om de koppen en de luchtwegen vrij te houden.

Ze zijn dit jaar gestart met 45 oude duiven welke gespeeld worden op totaal weduwschap. Vorig jaar werden de duiven door de week nog wel eens weggebracht maar op advies van Dylan doen ze het dit jaar niet. Dylan zegt hierover “het gaat goed waarom zou je het dan gaan doen”. Richard heeft wel goede ervaringen met het wegbrengen door de week maar voorlopig kan het dus ook zonder! Mooi om te horen hoe deze mannen onderling de discussies voeren over de duiven, het is daar echt een familie-sport. Veel succes op de komende vluchten!