M22 Quievrain 03-06-2017

Sipko Renken Winschoten wint de eerste prijs van Quievrain 03-06-2017

“Het was er nog niet van gekomen, een overwinning in 2017”, dat waren zijn woorden.

We hebben het over Sipko Renken (79) landbouwer in ruste uit Winschoten, met deze naam hebben we het over een duivenliefhebber in hart en nieren. Sipko Renken kende in zijn voormalige woonplaats Oosterwijtwert grote successen, in 1986 was hij beste liefhebber van Nederland in de gouden duif competitie. Zijn legendarische duo Venema 1 en 2  (Dr. Linssen) waren daarvan de oorzaak, de duiven kocht hij op een verkoop van dierenarts Venema uit Putten .Venema uit Putten was niet alleen een goede dierenarts maar ook een geweldige duivenmelker, legendarisch waren zijn ketting uitslagen waar men in heel Nederland over sprak.

Sipko komt niet echt uit een duivennest, hij was 15 jaar toen hij interesse in de duiven kreeg, en deed dat in het begin samen met zijn jongere broertje. Vader Renken (landbouwer) gedoogde de ontluikende liefde voor de duiven en spoorde de jongens aan om zelf maar een hok te bouwen. De eerste duiven kwamen er van buurtgenoten, toen men voor de eerste keer mee speelden was het gelijk raak en wonnen ze de eerste prijs, vader Renken was helemaal om en de sport zat op de wagen.

In de jaren 70 kocht Renken tijdens een verkoop georganiseerd door het duivenblad de Duif van Jan Hermans, de beroemde witpen Mylemans, deze zuivere Janssenduif die al op hoge leeftijd was voor de toen al hoge bedrag van 1300 gulden. Hij koppelde de duif aan een duivin van Pulles Nijmegen die een hok vol Janssen duiven had. Deze koppeling was een schot in de roos hij kweekte er 3 duivinnen uit , deze werden de basis voor het toenmalig succes in Oosterwijtwert.

Toen Renken stopte als landbouwer verhuisde het echtpaar naar het vroegere duiven Mekka Winschoten, ze zijn gaan wonen aan de Blijhamsterweg, een duivenhok was snel gebouwd en de successen bleven niet uit. Hij is een geduchte tegenstander en is vaak in het snuitje van de uitslag te vinden.

Momenteel worden de hokken bevolkt door de beste lijnen van Ruitenberg, Heremans en Koopman. Het duivinnetje (NL 15-1151495), dat verantwoordelijk is voor de overwinning, is een kruising  tussen een kleinzoon Wondere Dirk en de Obelisk van Leo Heremans. Ze was in 2016 1e duifkampioen midfond met o.a. een 1e 1679 d, 5e1633 d,6e 323 d, etc. etc. dit jaar heeft ze ook al weer 7 prijzen en doet ze weer mee voor verschillende kampioenschappen. Medisch gezien is er weinig spannends te melden en het voeren gaat ook redelijk simpel begin van de week licht en zwaarder opvoeren naar de inkorfdag. Dat leeftijd geen bezwaar hoeft te zijn om op hoog niveau met de duivensport bezig te zijn bewijst deze sympathieke oud landbouwer, Sipko Renken.

EB