V23 Budel 10-06-2017

H.H Oving & zn uit Borger winnaar Budel

Op zaterdag 10 juni waren het dubbele felicitaties aan de Hamerbijl 13 in Borger. Niet alleen vierde Harrie Oving (73) op deze dag zijn verjaardag, deze dag werd ook nog eens bekroond met een 1e plaats in de CC-OG. Onder prachtige weersomstandigheden en met een concoursduur van enkele minuten wist de jarige samen met zijn zoon Robert de 6e Vitesse vlucht vanuit het Brabantse Budel op zijn naam te schrijven. De winnaar NL-13-1655655 is een doffer en won ook al eens een 3e prijs bij een NPO-vlucht in zijn geboortejaar. Harry heeft bijna zijn hele leven lang al postduiven. Het begon allemaal z’n slordige 65 jaar geleden. Als 8 jarige jochie werd Harry besmet met het duivenvirus. Hij begon zijn duivenmelkers carrière destijds bij een vereniging uit Westerbork. Deze vereniging stond destijds in de volksmond beter bekend onder de naam “zaterdagvliegers”.

Vader en zoon zijn thans lid van de PV de Kanaalstreek uit Tweede Exloërmond. Het duo kende echter een stroeve start van het seizoen. Amper vroege prijzen in de uitslag en ook het prijspercentage lag ver beneden verwachting. Het lange geduld en het wachten op een succesje werd dus afgelopen zaterdag uiteindelijk beloond met een puike overwinning. Men vliegt heden ten dage uitsluitend nog met de doffers. Dubbel weduwschap is te tijdrovend, door studie en werkzaamheden van Robert is het voor Harrie een te grote offer om zowel met doffers als duivinnen te vliegen!

Olympiade
De kolonie bestaat voornamelijk uit de bloedlijnen van W.A de Bruijn en Eijerkamp. Dat er in Borger klasse duiven gehuisvest worden blijkt wel uit de Olympiade-deelname van het duo in 2017. In Brussel werd zowel in de categorie jonge als oude doffers 2 keer een verdienstelijke vierde plek behaald. Maar zoals in iedere sport kent ook de duivensport een schaduwzijde. De oudere Olympiade-doffer ging verloren op de eerste Fondvlucht vanuit Nanteuil Le Houdouin. Ook speelt, zoals bij vele duivenmelkers, de roofvogelproblematiek een grote rol in de verliezen. Dat is ook de reden dat de jongen zo laat mogelijk in het seizoen worden losgelaten.

Medisch
Naast de verplichte inentingen tegen paramyxo wordt er alleen gekuurd tegen trichomoniasis. Voor de rest worden de duiven gezond gehouden met natuurproducten.

De vorm lijkt er nu aan te komen, de nieuwsgierigheid is dan ook vanzelfsprekend gewekt of en hoe zich dit verder zal ontwikkelen.

Namens de CC-OG gefeliciteerd.

J.B.