E27 Sens 08-07-2017

Gerald Ensing wint ook Sens

In het dorpje Valthe werd in 1621 de Valtherschans aangelegd. De schans diende in de 17e eeuw als verdedigingslinie tegen ongewenste indringers. De schans bevindt zich heden ten dage nog altijd op de overgang tussen de Hondsrug en de Veenkoloniën. Bijna 4 eeuwen later valt er opnieuw iets te verdedigen in Valthe. Dit keer geen huis en haard, maar de koppositie op de fond in rayon 3 en de OG-CC. Op zaterdag 8 juli stond de vierde en voorlaatste fondvlucht op het programma. Om 7.30 uur werden er 2262 duiven gelost in Sens. En ook nu weer ging de zege naar Valthe. Met maar 5 duiven mee is dit klasse! Het was zijn jaarling duivin NL-4786237 die met een snelheid van 1251 m/pm als eerste op de klep viel en daarmee de concurrentie op afstand hield.

Gerald is van beroep administratief medewerker van de gemeente Emmen. Hij is in Tweede Exloërmond geboren en woont samen met zijn vriendin Diana. Ze hebben twee kinderen, een zoon en een dochter. Zoon Kyan gaat vaak mee naar het duivenlokaal. Hij maakt zich daar verdienstelijk door de volle manden van de liefhebbers naar het inkorflokaal te dragen. Deze onderneming wordt door de liefhebbers zeer gewaardeerd, zeker voor de oudere garde met de nodige mankementen is dit een uitkomst!

Accommodatie / kampioenschap
Dat de duivensport daar in Valthe serieus genomen wordt hoeft geen betoog. Het afgelopen najaar werd er een gloednieuwe hok gebouwd. De mythe dat er op nieuwe hokken geen of moeilijk vroege duiven vallen wordt hier meteen mee ontkracht! De nieuwe multifunctionele accommodatie biedt niet alleen onderdak aan de duiven, ook de paarden van Diana kunnen aan de achterkant van het hok onder een afdak staan.

Zaterdag 22 juli staat Châteauroux op het programma. Deze laatste fondvlucht van rond de 800 km mag gerust bestempeld worden als een klassieker van de buitengewone categorie. Alleen de allerbeste duiven zijn in staat om zich te presenteren in de kop van de uitslag. Het is en blijft een moeilijke opgave om met weinig duiven de koppositie in te nemen. Nog moeilijker is het om die positie te handhaven. Zijn demarrage naar de koppositie was opzienbarend en spraakmakend te noemen. Met Châteauroux als laatste fondvlucht is de haven in zicht. Als het peloton achter hem nog aanspraak wil maken op het kampioenschap dan is dit hun laatste kans. Om maar in wielertermen te blijven: als de ploegleider uit Valthe op Châteauroux kampioen wil worden, dan zal hij de concurrentie met minimale bandbreedte voor moeten zien te blijven. Pas dan is de felbegeerde kampioenstitel op de eendaagse fond veilig gesteld. Het zal 22 juli a.s een Titanenstrijd worden!

J.B.