V21 Deurne 27-05-2017

Be Dijkstra uit Veendam wint wedvlucht vanuit Deurne 27-05-2017

Op 27-5 moesten de duiven voor het eerst dit jaar gesplitst worden voor de vitesse en de dagfond. In totaal stonden er 1612 sprinters aan de start in Deurne. Het werd een vlucht onder pittige omstandigheden met een wind uit het zuid oosten en zomerse temperaturen.

De winnende duif viel in Veendam bij Be Dijkstra, een herstarter in de duivensport. Hij begon drie jaar geleden op zijn 74e opnieuw met duiven. Na het overlijden van zijn vrouw besloot hij weer te beginnen met postduiven deze had hij in zijn jeugd ook al gehad. De wekelijkse verplichtingen op de zondagen stonden de duivensport toen in de weg. Wel ontsnapte Be wel eens uit de zondagsschool om voor duivenliefhebbers uit de buurt te helpen als ‘loopjongen’ voor de gummiringen. Tijdens zijn huwelijk had hij geen postduiven maar sierduiven Thuringer vleugelduiven. Hiermee deed hij mee aan tentoonstellingen en hij werd zelfs drie keer Europees kampioen met deze duiven. De sierduiven gaven hem de mogelijkheid om naast de duiven ook nog andere dingen te doen. Het seizoen met de tentoonstellingen is alleen in de winter en het houden van wedstrijdduiven vraagt en heel andere tijdsinspanning.

Nu de omstandigheden veranderd zijn is Be weer begonnen met duiven. Hij is meteen goed begonnen en kocht een hok bij Gobius en liet zich prachtige rennen bouwen door de heer Suk. Op de foto kunt u zien dat alles een zeer verzorgde indruk maakt. Voor voer en bijproducten gaat hij naar Joop Strootman in Bourtange deze voorziet hem ook van adviezen v.w.b. voeding en medicatie. Hij voert zijn duiven in het begin van de week een lichte mengeling die later zwaarder wordt gemaakt. Ook heeft hij inmiddels een kweekhok met ‘vastzitters’ zoals Be deze noemt. Hij heeft een aantal duiven gehaald bij Joop Strootman uit zijn nieuwe Belgen. Be heeft er dit jaar flink uit gekweekt en hoop dat er een goed kweekkoppel tussen zit.

Vorig jaar had Be een heel goede duivin van Harry Knip van Zuidwending (Gem. Veendam). Deze was zijn beste oude duif. Het zusje van deze duivin liet zich toen veel minder zien, toch overleefde ze de selectie. Dit jaar zijn de rollen omgekeerd: het vorig jaar zo stille zusje is dit jaar veel beter op dreef en wint nu ook de 1e in de CCOG op Deurne. Op Deurne deden de duiven van Be het prima met in totaal 9 v/d 20 duiven in de prijzen. Be heeft nog allerlei plannen met de duiven hij zegt hier zelf over “als ik nog maar tijd heb dan komt het goed”. We wensen Be veel succes en vooral plezier met de duiven!