V18 Heusden-Zolder 06-05-2017

Op zaterdag 6 mei klonk het startschot voor alweer de vierde Vitesse vlucht vanuit Heusden-Zolder. Klokslag 10 uur werden de ruim 11.000 duiven met een straffe ONO-wind gelost. Onder de duivenliefhebbers staan dergelijke winden doorgaans garant voor moeilijk verlopen vluchten. Zo ook nu weer was het een pittige vlucht waarbij de verschillen soms groot waren. De felicitaties kreeg de 78 jarige Gerrit Rorije uit Stadskanaal, hij zag zijn NL 16-1827720 na ruim 244 km als eerste op de klep vallen en werd daarmee niet alleen winnaar in zijn vereniging maar tevens ook in de CC-OG.

Gerrit is geen onbekende in het duivenwereldje. Hoewel hij op leeftijd is doet hij ieder jaar weer van zich spreken op de vitesse en midfond. Vele eerste prijzen werden er al gewonnen aan de H.J Kniggekade. Gespeeld wordt er op klassieke weduwschap met een 30-tal doffers. Opmerkelijk is wel dat er doffers tussen zitten zonder een vaste partner. Deze losse doffers krijgen dan bij thuiskomst een vreemde duivin. De jonge duiven worden evenals bij vele andere liefhebbers verduisterd. Na jarenlang lid te zijn geweest van de De Trouwe Duif in Stadskanaal was het ook voor Gerrit Rorije onvermijdelijk om de overstap te maken naar de nieuwe vereniging de PV de Kanaalstreek uit Tweede Exloërmond. PV de kanaalstreek is een fusie tussen de verenigingen uit Nieuw Buinen / Borger /  Stadskanaal en Tweede Exloërmond met ruim 70 leden.

Medisch gezien houdt Gerrit het simpel. Naast de traditionele paramyxo-entingen  wordt er zo af en toe tegen het geel opgetreden. Ook het voersysteem wordt simpel gehouden, naarmate de inkorf-dag nadert wordt er zwaarder gevoerd.

Gerrit is een fanatieke liefhebber, en ik ben ervan overtuigt dat we ook in de toekomst nog vaak van deze coryfee zullen gaan horen.

J.B.